Woorden én daden

brugWat een inspirerende aanpak van informatievaardigheid hebben ze bij de Hogeschool Rotterdam! Een hele eigen aanpak, die tot mooie resultaten leidt, zo bleek op de LOOWI middag van 2 juni. Rotterdam zoekt naar mogelijkheden om informatievaardigheid écht te integreren in het onderwijs en bewandelt daarbij de weg van “grass roots“: kleine initiatieven bij opleidingen, die als good practice kunnen worden doorgegeven aan andere opleidingen. Daarbij wordt niet geschroomd om informatievaardigheid af te schaffen! Studenten krijgen informatievaardigheid toegediend als “Vieze pil in lekker soep”: je wilt het niet maar krijgt het tóch en je merkt alleen de werking ervan. Informatievaardigheid wordt in deze benadering geheel in het onderwijs opgenomen, in samenwerking tussen docent en informatiespecialist wordt de inhoud van het onderwijs vanuit de eindtermen ingevuld. Met name de contextuele invulling van informatievaardigheid wordt hierbij vorm gegeven. Een succesvolle aanpak!

Ik hoop dat Rotterdam ons ook op de hoogte gaat houden van hun poging om een vertaalslag te maken van het ACRL Framework naar de onderwijspraktijk, want dat zijn ze óók van plan! Dat lijkt me lastig, het ACRL Framework is erg bibliotheekachtig. Maar het zijn bruggenbouwers, daar in Rotjeknor, dus ze zullen er zeker iets van gaan maken!

 

 

Advertenties

Geplaatst op 06/06/2017, in Informatievaardigheid. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Mathieu Sikkema

    We hebben hier in Rotterdam met alle plezier meegewerkt aan het LOOWI programma. We houden elkaar zeker op de hoogte, daar zijn we per slot van rekening bruggenbouwers voor 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: