Inspiratie en innovatie: Pecha Kucha 2017

Het is lang geleden dat ik hier schreef, maar nu moet het toch écht. Want wat ik gistermiddag toch meemaakte! Ik stuiter nog van de inspiratie die ik opdeed op de zeer goed bezochte innovatiemiddag in Utrecht. Een middag waar 12 collega’s uit hoger onderwijs bibliotheken in 11 Pecha Kucha presentaties hun ideeen presenteerden. Moedige collega’s , want het presenteren in deze vorm is bijzonder ingewikkeld. Je moet van goede huize komen om én sprekende dia’s en korte teksten te maken, en die ook nog binnen de beperkte tijd uit te spreken met een bijbehorend enthousiasme. Ik kan niet alles navertellen, het was te overdonderend, maar ik probeer mijn ‘pareltjes’ weer te geven. 

Maurice Vanderfeesten van de UBVU beet het spits af met een fantastische presentatie, vol sprookjesachtige metaforen. Zijn idee voor een open access browser extension lijkt me prachtig! En volgens mij wordt er ook al aan gewerkt, zie openacessbutton.org. 

Het idee van Tessa Pronk van de UB Utrecht is ook erg leuk. In het geheel niet technisch, juist heel persoonlijk. Als boeken uitlenen minder wordt, ga dan expertise uitlenen. Leen een data librarian voor 32 uur of een andere specialist. Het is vooral een andere manier van het in de etalage zetten van je expertise als bibliotheek. Erg leuk, al kreeg ik ook visioenen van leentermijnen en boeteregelingen. 

Meerdere presentaties gingen in op bibliotheek als studeer – en werkomgeving. Claire Vereecken uit Eindhoven toonde voorbeelden van creatief en inspirerend gebruik van de ‘third space’, een plek voor interactie en innovatie. Arja Firet, UB Utrecht wil vooral de mensen in de bibliotheek inspireren en met elkaar in contact brengen. Een stroom aan leuke ideeen kwam voorbij. Voor mij sprong het meest in het oog het voorstel om mensen een foto van hun activiteit, onderzoek in de bibliotheek te laten uploaden en het resultaat te tonen op een groot scherm. Een ware academische community kan op die manier ontstaan! In Twente dromen ze van een bibliotheek als een soort van wellness centrum, althans zo kwam het bij mij over. Ontmoeting, ontspanning, inspiratie, fonteinen, tuinen en zen, ik zag het allemaal langskomen in de droomvlucht van  de presentator van wie ik de naam niet terug kan vinden. 

En nu terug naar mijn werk en kijken of we wat met deze ideeen kunnen gaan doen! 

Met dank aan de organisatoren Dorinne Raaijmakers, Bert Zeeman en Arjan Schalken. Een prachtig initiatief! 

Advertenties

Geplaatst op 17/03/2017, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Ik heb het jammer genoeg gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: