ACRL Framework: en nu de praktijk (9)

banner_updateNu het ACRL Framework een aantal maanden “in gebruik” is, merken de Amerikaanse bibliothecarissen dat het implementeren in de praktijk lastig is. Deze dagen dook opeens een discussie op over het woordgebruik in het Framework, want hoe breng je termen als “Reflective discovery” of “sustained discourse” over aan eerstejaars studenten?  hoe krijg je ze dáár voor op de banken? Iemand anders laat weten het Framework vooral te beschouwen als een intern document, dat moet leiden tot nieuwe documenten per doelgroep. Oeps, dat was geloof ik niet de bedoeling van het geheel.

(Aanvulling 31 augustus: mijn mailbox loopt vol met Amerikanen die elkaar in de haren vliegen over de interpretatie van het Framework. Wil je dit ook volgen, meld je dan aan bij de discussielijst acrlframe@lists.ala.org)

Zoals altijd in bibliotheekland wordt de helpende hand direct uitgestoken, dit keer met een tweetal LibGuides: één voor bibliotheekmedewerkers en één voor studenten. De eerstgenoemde is erg handig: er wordt per frame een link gelegd met de oude ACRL-standards en er worden leerdoelen omschreven (ontbreken in het Framework). Tevens krijg je per frame een aantal tips voor implementatie in je lessen. De tweede LibGuide kende ik al, die was er vrij snel na de lancering en bevat aardige filmpjes waarin geprobeerd wordt de inhoud van een frame te illustreren. De filmpjes lijken erg op de serie “…in plain English” en zijn beslist de moeite van het bekijken waard. Ook te gebruiken als je geen aanhanger bent van het ACRL Framework!

Advertenties

Geplaatst op 26/08/2015, in Informatievaardigheid. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: