Focus op onderzoek (LIBER 3)

focusIn een overvolle zaal presenteerde Sheila Corrall een overvol verhaal. Nooit eerder zag ik een powerpoint zo vol met tekst. De tijd leek ook krap, waardoor Sheila steeds sneller ging spreken. Jammer, want ze had een interessant verhaal.
Sheila heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop universiteitsbibliotheken in Groot-Brittannië hun diensten richting onderzoek en onderzoekers organiseren. Ze noemt daarbij een aantal trends:

1.  Onderzoeksportals op websites, direct bereikbaar vanaf de homepages van de bibliotheek.  Ze geeft de volgende voorbeelden:
Research Support Kings’College London
Researcher@library Leeds University

2 . Nieuwe functies, gericht op onderzoeksondersteuning, zoals Research Support Librarian, Liaison Manager (Research), Research Support Leader, Head of Scholarly Communication

3. Speciale ruimtes voor onderzoekers in de bibliotheek. Het blijkt dat onderzoekers liever niet in dezelfde ruimte als studenten verblijven. Daarom worden in toenemende mate afzonderlijke ruimtes voor onderzoekers ingericht, voorzien van specifieke faciliteiten en diensten.
Een mooi voorbeeld is Warwick, waar een ruimte is ontworpen waar onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten en waar ook bijeenkomsten worden gehouden.
De University of York heeft een mooie naam bedacht voor de speciale ruimte voor onderzoekers: het Research Hotel.  Je kunt er overigens (nog?) niet blijven slapen;-)

4. Deelname van bibliotheekmedewerkers in formele overlegstructuren rondom onderzoek

Een interessante waarneming van Corral was dat binnen universiteiten bibliotheken het imago hebben opgebouwd zich vooral te richten op dienstverlening aan studenten. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in prachtige learning spaces en in de ontwikkeling van informatievaardigheidsonderwijs. Dat bibliotheken er ook zijn voor onderzoekers zou wel eens  ondergesneeuwd kunnen zijn.

Advertenties

Geplaatst op 04/07/2013, in Congresverslagen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: