Nanopublicaties voor dummies (LIBER 2)

gevonden 2Hoe kom je in hemelsnaam op nieuwe ideeën als je tot je pensioen bezig bent om de wetenschappelijke artikelen van je vakgebied te lezen? Dat was één van de vragen die Jan Velterop opriep in zijn keynote op LIBER. Er wordt iedere 30 seconden een nieuw artikel aan PubMed toegevoegd en ook al ben je een superspecialist, dan nog kan je niet alles wat gepubliceerd wordt tot je nemen. Laat staat dus nieuwe ontdekkingen doen waar je de wetenschap mee verder helpt. Nanopublicaties zijn de oplossing voor dit probleem.

Het is een ingewikkeld concept, ik probeer het te beschrijven in mijn eigen woorden.  Het komt erop neer dat je een soort textmining loslaat op die enorme overvloed aan artikelen. Met die techniek zoek je naar zogenaamde triples. Kort gezegd: relaties tussen concepten die je zónder textmining niet had kunnen ontdekken. Aan zo’n relatie voeg je metagegevens toe en klaar is je nanopublicatie.

Schematisch ziet het er zo uit:
schematic_nanopubMet deze techniek worden (vooral) in de biomedische hoek enorme literatuurbestanden gescand op zoek naar nieuwe relaties, die wetenschappers weer op nieuwe sporen kunnen zetten. Het is natuurlijk niet helemaal geautomatiseerd werk, je hebt er wel degelijk hersens voor nodig. Al is het maar om de krenten uit de relatie-pap te vissen.
Op de site nanopub.org kan je voorbeelden vinden van nanopublicaties. Niet dat je daar nu veel wijzer van wordt; het ziet er tamelijk ondoorgrondelijk uit. Gelukkig is het machineleesbaar, dat scheelt een hoop.

Advertenties

Geplaatst op 03/07/2013, in Congresverslagen. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Velterop vergist zich, – ook al wordt er iedere 30 seconden een referentie toegevoegd aan PubMed, dan wil dat niet zeggen dat het onmogelijk is om bij te blijven en de goede nieuwe literatuur te lezen. Informatiespecialisten en bibliothecarissen helpen ‘eindgebruikers’ hier uitstekend mee.

    En wat nanopublicaties betreft, in het Leidse is Barend Mons hiermee bezig – http://www.lumc.nl/0000/12296/80804012111221/13011510431046/13022602272246/ en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=MONS%20B%5BAuthor%5D&cmd=DetailsSearch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: