Niks te ontdekken met zoeken. LIBER (1)

ZeepbelWeet je nog? De filter bubble. Je hoort er al weer een tijdje weinig over, maar twee jaar geleden was het hot op internet, vooral door een prachtige TED presentatie van Eli Pariser. Hij beschrijft hoe zoekmachines jouw zoekgedrag onthouden en daar bij een volgende zoekactie rekening mee houden.

Nu opeens is ie er weer. En nog wel op het LIBER congres waar ik er niet op bedacht was. In de eerste keynote hield Prof Dr. Strohschneider (directeur van de Deutsche Forschungsgemeinschaft) een pleidooi voor de bibliotheek als een plaats voor wetenschap. Strohschneider is nog wat van de oude stempel en ziet wetenschappelijke ontdekkingen vooral ontstaan doordat wetenschappers nieuwsgierig de boekenplanken besnuffelen en daar onverwachte vondsten doen. Het is volgens hem belangrijk het onverwachte te ontdekken. En juist dat lukt niet met Google. Immers, de ranking van Google is vooral gebaseerd op de meest geraadpleegde resultaten. Oude kennis dus, niks nieuws te ontdekken. Een filter bubble.

De tweede keynote was van Jan Velterop (oa de vader van de big deal en het open access business model). Velterop hield een fantastisch verhaal, vooral over nanopublicaties.  Maar in een van de kantlijnen kwam ook hij uit bij een filter bubble die wetenschap beperkt. Want als je zoektermen in een zoekmachine typt, dan weet je dus eigenlijk al wat je zoekt. Dat beperkt in hoge mate wat je gaat vinden. Een concept dat nog niet bestaat zal er niet uitrollen. Daar zijn dus andere technieken voor nodig, zoals nanopublicaties. Later meer daarover.

Advertenties

Geplaatst op 01/07/2013, in Congresverslagen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: