Presteren studenten die naar bibliotheek gaan beter?

Jlearninguichende tweets en nieuwsberichten: “Studenten die naar de bibliotheek gaan presteren beter“. Wie de moeite nam om het oorspronkelijke artikel eens goed te lezen kwam toch een beetje van een koude kermis thuis. Op de eerste plaats wordt er gerept over gegevens die in 2010 worden opgeleverd. Het is dan ook een ouder artikel dat (opnieuw) is gepubliceerd. Het verscheen eerder in deze congresbundel en als publicatie van de University of Wollongong zelf.
Op de tweede plaats zijn de resultaten nou niet bepaald erg overtuigend. Er worden veel woorden gebruikt om uiteindelijk met een magere conclusie te komen: er lijkt een statistische verband te bestaan tussen bibliotheekbezoek en studiesucces.  De Australiers maken helaas niet het voorbehoud dat ze zouden moeten maken: er is geen oorzaak-gevolg relatie gevonden, er is geen causaal verband. Zo zijn er ongetwijfeld studenten die nooit een bibliotheek bezoeken en tóch glansrijk slagen.
Een zelfde soort onderzoek is uitgevoerd in de UK, door een samenwerkingsverband van een aantal universiteiten, onder leiding van Graham Stone. Zij documenteerden hun onderzoek zorgvuldig op hun weblog Library Impact Data Project.  Zij maken wel netjes het voorbehoud dat er weliswaar een verband bestaat tussen bibliotheekgebruik en studiesucces, maar dat dit geen oorzaak-gevolg redenering is.
Beide onderzoeken werden gepresenteerd op het 9th Northumbria International Conference on Performance Measurement in Libraries and Information Services in York, 2011. Ik bezocht dat congres en schreef er eerder over op dit blog. Dit jaar zal Wollongong op dat congres een keynote verzorgen en ook Graham Stone treedt op. Ik zal er ook weer bij zijn en zal er verslag van doen, want ondanks mijn bezwaren worden hier wél pogingen ondernomen om de impact van bibliotheken op studiesucces te concretiseren en dat is te prijzen.

Advertenties

Geplaatst op 20/06/2013, in Impact measurement. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: