Werkt bibliotheekinstructie?

Deze vraag stellen we ons allemaal, maar  de bibliotheek van de University of Wyoming maakte er werk van. Zij gingen serieus aan de slag, en deden een gedegen onderzoek. Het resulterende artikel is recent gepubliceerd* . Niet om van je stoel te vallen van verbazing, maar wel de moeite van het lezen waard. De meest interessante onderzoeksvraag is:  wat is de relatie tussen studiesucces en informatievaardigheidsinstructie?

Om hier een antwoord op te vinden hebben ze om te beginnen de studieresultaten van ruim 4000 studenten verzameld. Deze studieresultaten hebben ze gecombineerd met het aantal door deze studenten gevolgde instructies. Dit leverde een statistisch verband op. Het blijkt dat studenten die op meerdere momenten in de studie instructie hadden gevolgd ook hogere resultaten in de studie behaalden. Dit is natuurlijk geen keiharde oorzaak-gevolg relatie omdat er zoveel meer factoren invloed hebben op studiesucces. Daarom hebben ze vervolgens focusgroepen georganiseerd. In die gesprekken werd duidelijk dat studenten de voorkeur hebben voor meerdere instructie momenten; aan het begin een kennismaking met de bibliotheek en verderop in de studie een kennismaking met vakspecifieke informatiebronnen. De studenten gaven aan veel aan de instructies te hebben gehad. Helaas een erg open deur.
Het artikel biedt een overzicht van relevante literatuur en een tabel waarin de verschillende leerdoelen aan verschillende fasen in de studie zijn gekoppeld.

* Bowles-Terry, M. (2012) Library instruction and academic success: a mixed-methods assessment of a library instruction program. Evidence based library and information practice 7:1.

Advertenties

Geplaatst op 03/04/2012, in Informatievaardigheid. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: