Information overload: James Gleick

James Gleick schreef een dikke pil over informatie. Het boek lag al een tijdje in mijn boekenkast,  maar ik moest moed verzamelen om eraan te beginnen. Het is nou niet bepaald een lekker boek op het nachtkastje, dus een aantal vrije dagen met slecht weer kwamen goed uit. De Nederlandse vertaling van de titel is wat vreemd: Informatie: van tamtam tot internet. De oorspronkelijke titel The Information: A History, a Theory, a Flood doet de inhoud van het boek meer recht.
Ik moet maar meteen bekennen dat ik niet alle hoofdstukken goed heb bestudeerd. Het boek gaat namelijk  niet zo zeer over informatie, maar meer over communicatie, specifiek over de wijze waarop mensen door de eeuwen heen informatie coderen om het met anderen te kunnen delen.  Gleick geeft een uitgebreide beschrijving van de wijze waarop in Afrika met tamtams berichten werden doorgezonden, gaat vervolgens door over de ontwikkeling van het schrift, het alfabet, boekdrukkunst, cijfers en algebra, telegraafpalen, telefoons, DNA en genetica en eindigt bij internet.  Het is heel wat wetenschapsgeschiedenis die op deze manier voorbij komt. Veel daarvan is erg interessant. En leesbaar opgeschreven, met veel anekdotes, tekeningen en citaten. Het is alleen heel erg veel, en soms ver af van het vakgebied dat ik als informatiespecialist, als het mijne beschouw. Veel information overload, dus.

James Gleick is bijna een uur aan het woord in een praatje dat hij bij Google gaf nav dit boek: http://www.youtube.com/watch?v=iyOzSzcDwg8

 

Advertenties

Geplaatst op 23/02/2012, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Als we het dan toch over information overload hebben … zie ook “Too big to know” van David Weinberger. Ondertitel: “Rethinking Knowledge Now the Facts Aren’t the Facts, Experts Are Everywhere, and the Smartest Person in the Room is the Room”. Handig samengevat door Mark Jones: http://markhaywardjones.posterous.com/review-david-weinbergers-too-big-to-know . Met dank aan Michel Wesseling ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: