Willen klanten e-books?

Recent (mei 2011) verscheen een interessant onderzoek over de voorkeur van studenten en wetenschappers voor  e-books of gedrukte boeken. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de University of California. Deze universiteit biedt al enkele jaren een fikse hoeveelheid e-books van Springer aan, toegankelijk gemaakt via de catalogus. Ruim 2500 mensen uit alle hoeken en gaten van de universiteit werden bevraagd. De uitkomsten zijn tóch wat verrassend: met name de bachelorstudenten, de “digital natives” hebben in meerderheid (58%) voorkeur voor ouderwetse boeken. Enige zelfkennis is hen niet vreemd: lezen op de computer lukt ze niet zo goed vanwege alle afleiding die ze dan ervaren! Van de totale onderzoeksgroep gaf 44% aan gedrukte boeken te prefereren bóven e-books. Opvallend is bovendien dat een zeer grote meerderheid van de respondenten aangaf vaak ná het bekijken van een e-book dat boek  in gedrukte vorm te willen lenen of kopen. De e-books worden gebruikt om snel iets op te zoeken, een klein stukje te lezen, hoofdstukken te downloaden. Moet een boek écht gelezen worden, dan wil bijna de helft van de respondenten gewoon een ouderwets boek ter hand nemen. Het volledige rapport is te lezen op http://www.cdlib.org/services/uxdesign/docs/2011/academic_ebook_usage_survey.pdf

Advertenties

Geplaatst op 14/09/2011, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. zeemanspraat

  Ha Anneke, je lijkt het bijna jammer te vinden. 😉 Maar misschien (zeker?) dienen papier en elektronisch ieder wel een eigen doel en blijven ze ook naastelkaar bestaan. Zie ook mijn observaties over het rapport: http://zeemanspraat.wordpress.com/2011/07/07/patrons-prefer-paper/

 2. annekedirkx

  Nee, ik vind het niet jammer maar wel opvallend dat met name jongeren een voorkeur voor gedrukte boeken lijken te hebben. Inderdaad geeft het onderzoek een goed beeld van het gedifferentieerde gebruik van e-books en p-books.

 3. Ria de Jong

  hoi Anneke, toch verrassend dat de gedrukte boeken nog zo gewild zijn, dat een e-boek anders gelezen wordt verbaasd me niet.

 4. Straks willen ze ook nog zoiets als een echte bibliotheek in elke woonwijk… het moet niet gekker worden! Het resultaat verbaast mij ook niet. De digitale generatie lijkt niet zo digitaal te zijn als ze steeds maar toegeschreven wordt.

 5. Bij andere pilots komt ook naar voren dat e e-lezers graag e-readers gebruiken om geconcentreerd te kunnen lezen. Je wordt niet zo makkelijk afgeleid zoals bij het gebruik van andere mobiele devices waarmee je zoveel kan!
  Echter, de studenten schaffen geen e-readers aan, dus voorlopig zal waarschijnlijk het e-book worden gebruikt voor consultatie en het boek op papier om te lezen. Of gaan we straks vooral de hoofdtsukken online lezen en laten we de boeken liggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: