De waarde van bibliotheken

Nu budgetten overal onder druk staan is bij bibliotheken de behoefte groot om de waarde voor hun doelgroep/organisatie te bewijzen. Mijn vorige blogposts gingen vooral over input en output, nu gaat het over outcome. Wat is het resultaat van de output van de bibliotheek tbv de doelgroep? Dit is een lastige discussie en op het congres in York kwamen verschillende benaderingen aan bod, maar niemand had al een pasklaar antwoord. De discussie is ook breed: openbare bibliotheken hebben op een andere manier waarde dan academische bibliotheken. Ik richt mij op de laatste categorie.

ACRL publiceerde een jaar geleden een goed overzichtswerk: The value of academic libraries. Hierin worden 10 verschillende domeinen onderscheiden waarin de academische bibliotheek impact (en daardoor waarde) voor haar organisatie zou kunnen hebben. Samengevat hebben deze aspecten te maken met studenten (werving, studiesucces), het onderwijs (resultaten, tevredenheid), onderzoek (publicaties, “grants”) en de universiteit als organisatie (reputatie, ranking).  Wil je de waarde van de academische bibliotheek in kaart brengen dan zou je ál deze aspecten moeten onderzoeken.  Gelukkig is het ISO van Roswitha Poll bezig met een standaard “Methods and procedures for assessing the impact of libraries”. Helaas zijn ze bijna 2 jaar bezig geweest met de definities, dus het kan nog even duren…

Een integrale benadering van het onderwerp wordt gezocht in een scorecard voor “value“.  Stephen Town (York) en Martha Kyrillidou (ARL) zijn hiermee aan de slag. Ook hier voorlopig nog een hoog abstractie gehalte en geen pasklare antwoorden.  Belangrijkste en meest praktische aanwijzing: begin met het bepalen van de “value” en zoek daarna de “measures” erbij en niet andersom.

Twee universiteiten timmeren aan de weg met een deelaspect: de impact van de bibliotheek op studiesucces. Hudderfield heeft aangetoond dat studenten die met goede resultaten afstuderen ook vaker van bibliotheekdiensten gebruik hebben gemaakt. Over dit onderzoek heb ik al eerder geschreven. Een ander onderzoek met hetzelfde doel is dat van de Universiteit van Wollongong. Het lijkt veel op Huddersfield, alleen is dit project nog niet afgerond. Iedereen hoopt natuurlijk dat ook hier blijkt dat de bibliotheek invloed heeft op studiesucces.

Een goede poging om de waarde van de bibliotheek voor onderzoek en onderzoekers te beschrijven komt van het RIN. Ook zij komen nog niet verder dan het aangeven van de terreinen waarop de bibliotheek impact heeft, maar zij hebben nog geen concrete aanwijzingen hóe je dat vervolgens zou kunnen meten.

Een heel andere benadering is Return of Investment. Ofwel, hoeveel (financiële) baat heb je als organisatie bij een bibliotheek. Wat levert het op? Een belangrijke onderzoeker op dit terrein is Carol Tenopir, een van de keynote speakers in York. Zij heeft baanbrekend werk verricht en staat aan de basis van een website waar veel informatie over ROI te vinden is.

Alles samenvattend: het overtuigend bewijzen van de waarde van de bibliotheek voor haar moederorganisatie is een hele kluif, en er is nog niemand die hiervoor een werkbare methodiek heeft ontwikkeld.

Advertenties

Geplaatst op 06/09/2011, in Congresverslagen, Impact measurement. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: