(Uit)geteld in de bieb

Aan de basis van alle activiteiten rondom het meten van kwaliteit in de bibliotheek liggen de statistieken. We kennen ze allemaal wel, de uitleenstatistiek, de IBL-statistiek, en de statistieken voor het gebruik van e-journals, e-books en databases. Statistiek van deze e-resources is een  ingewikkeld terrein. Er zijn heel wat spelers in dit veld. In York woonde ik enkele presentaties hierover bij. Véél afkortingen, samenwerkingen en ingewikkelde berekeningen! Pfff. Een overzicht van de belangrijkste initiatieven:

Counter (Counting online usage of networked electronic resources).  Counter is een internationaal project, waarin uitgevers, bibliotheken en consortia samenwerken om de statistieken van gebruik van elektronische informatie goed en betrouwbaar te regelen. Daarvoor is veel afstemming nodig, en COUNTER werkt daaraan. Een van de recente producten van dit project is JUF (Journal Usage Factor), een poging om het gebruik van e-journals door te berekenen naar een prestatie indicator waarmee de impact en kwaliteit van het tijdschrift in kaart kan worden gebracht.

Een andere project komt voort uit JISC (de Engelse SURF): Journal Usage Statistics Portal JUSP. Hierin werken 100 Engelse hoger onderwijsinstellingen samen met grote uitgevers aan een portal waarin deelnemende bibliotheken kunnen zien hoe de tijdschriften waarop zij licenties hebben, worden gebruikt.

De Engelse broer van het UKB is SCONUL, en zij hebben een uitgebreide website voor “performance” waaronder een portal voor alle statistieken die bibliotheken verzamelen, een soort uitgebreide UKB Benchmark.

Ook handig: een datafarm (Penn University) .

Tenslotte is er nog een club van “liefhebbers” van bibliotheekstatistieken: MUDL, Managing and understanding data in libraries.

Wat me bij dit alles vooral overviel was een fikse jaloezie op de Engelse situatie, waar dit allemaal al geregeld is. In Nederland hebben we nog heel wat stapjes te zetten! SURFdiensten en UKB, krijgen wij ook zoiets moois?

Advertenties

Geplaatst op 31/08/2011, in Congresverslagen, Impact measurement. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Je vraagt “SURFdiensten en UKB, krijgen wij ook zoiets moois?”, Ik denk dat je daar vooral niet op moet wachten. Je moet vooral zelf aan de slag gaan en weten wat in jouw situatie belangrijke indicatoren zijn. Daarvoor hoef je geen nationale ontwikkelingen af te wachten. Als ik ook zie waar Surf mee bezig is verwacht ik ook niet dat zij het voor ons gaan ontwikkelen. En de UKB is te verdeeld om hierin eensgezind te opereren.

  2. Dappere Bas

    waarom wat nieuws ontwikkelen wanneer er al zoveel bestaat? wat is er zo anders aan de situatie in NL tov ENG? Alleen een kwestie van ego’s en stempels willen drukken of echt wezenlijke verschillen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: