Dubieuze relaties op LIBER

Hoeveel impact heeft bibliotheekgebruik op studiesucces? Met deze vraag is de University of  Huddersfield, samen met enkele partners, een onderzoek begonnen. Graham Stone presenteerde op LIBER de voorlopige resultaten van dit onderzoek. Een lastig onderzoek, zo bleek. Wat hebben ze gedaan? Ze hebben geanonimiseerde gegevens uit de studentenadministratie gekoppeld aan bibliotheekgebruik. Bibliotheekgebruik is geoperationaliseerd in termen van aantal leningen, inlogs in metalib en bibliotheekbezoek. Wat bleek? Er was geen sterke statistische correlatie tussen deze gegevens en studieresultaten te vinden. Maar, het blijkt wel zo te zijn dat studenten met betere resultaten (grade1) twee keer zoveel boeken lenen, drie keer zoveel inloggen en vaker naar de bieb komen als studenten die grade 3 scoren. Maar nu? Wat is hier nu oorzaak en wat het gevolg. Haal je betere resultaten doordat je meer leent? Of leen je meer omdat je meer interesse voor het vak hebt, en scoor je daardoor beter? Of ben je zo slim dat je snapt dat je de bieb nodig hebt. Dat werpt nóg een interessante vraag op. 15% van de studenten die hoog scoorden hadden geen gebruik gemaakt van de bibliotheek! Hoe zit dat dan? Zijn dat de echte genieën?
Kortom, dit onderzoek werpt voorlopig meer vragen op dan het beantwoordt, maar ze zijn ook nog niet klaar. Er gaan nog focusgroep interviews plaatsvinden om de resultaten verder uit te diepen. Ook is men bezig met het uitzoeken van gegevens over de non-users. Het project publiceert haar onderzoeksresultaten op een lezenswaardig weblog. In de Verenigde Staten heeft ACRL een interessant rapport over dit zelfde onderwerp uitgebracht (The value of academic libraries). Beide onderzoeksgroepen hebben inmiddels contact met elkaar.

Advertenties

Geplaatst op 05/07/2011, in Congresverslagen, Gebruikersonderzoek, Impact measurement. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: