Neelie betrekt stellingen op LIBER

De openingskeynote van LIBER 2011 werd verzorgd door Neelie Kroes in haar rol als vicevoorzitter van de Europese Commissie belast met de digitale agenda. Helaas was ze niet persoonlijk aanwezig, maar haar videoboodschap was krachtig en ambitieus. In haar agenda voor de komende jaren staan open access en open data bovenaan inde prioriteitenlijst. Ze zegt het gewoon: onderzoek dat met publiek geld is verricht moet publiek toegankelijk zijn. Toegang tot wetenschappelijke output mag geen luxe worden. Ook het Europese culturele erfgoed moet in 2025 geheel digitaal toegankelijk zijn!
Zoals gewoonlijk laat Neelie er geen gras over groeien. De EU start zelf met een pilot waarbij binnenkort de eigen publicatiestroom via open toegang beschikbaar moet zijn. Ten aanzien van open data is ze wat voorzichtiger, dat is dan ook een lastiger terrein. Ze start langzaam, maar wil in 2013 wel een visie van de EU op dit gebied hebben.
Ik vraag mij overigens wel af in hoever de invloed van de EU reikt op het terrein van open access. Dat probleem en de oplossing ervan zal toch op een grotere internationale basis moeten rusten, lijkt mij. Maar een Neelie op de barricade helpt allicht!

Advertenties

Geplaatst op 04/07/2011, in Congresverslagen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: