Busjes met klanten LIBER

Onder de titel “Getting to know library user needs” brachten medewerkers van DEFF (Denmark’s Electronic Research Library), de Deense SURF, een vernieuwend verhaal over gebruikersonderzoek.  Achtergrond hiervoor is de wens van de (Deense onderwijsbibliotheken) om van  bibliotheek gecentreerd denken naar ‘ user logic’ over te gaan. De klant werkelijk centraal.  In diverse regio’s werden klanten van bibliotheken met busjes opgehaald en naar een ‘basecamp’ (workshops) gebracht. Daar werden ze onderworpen aan diverse activiteiten waarbij ze konden aangeven waarvoor zij de bibliotheek nodig hebben, welke rol de bibliotheek speelt in hun leven.  Ook werd gewerkt aan een beeld van de context waarin de klant zich dagelijks bevindt. Hiervoor werd oa gebruik gemaakt van fotodagboeken. Observaties en interviews vormden op deze manier een mix van verschillende onderzoekstechnieken die een beter beeld van de klant moeten opleveren. Ik moet zeggen dat ik deze antropologische methode van onderzoek innovatief vond, de uitkomsten van de sessies zijn mij echter niet duidelijk geworden. De bijbehorende publicatie biedt veel inspiratie voor alternatieve manieren van gebruikersonderzoek, ook zonder busjes.

Advertenties

Geplaatst op 04/07/2011, in Congresverslagen, Gebruikersonderzoek. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Interessant(e) bericht & publicatie, o.a. door het focus op de gebruiker. Een belangrijke zin uit deze publicatie vind ik ‘The challenge is not to see something new, but to think something new about what we see’…
    Verder houd ik niet van de massa vervoer met busjes ergens naar toe. Dit associeer ik namelijk heel snel met de busjes die een andere landen mensen vervoeren naar stembureaus. Deze mensen zitten meestal in de bus met de stembiljet van de politieke partij die voor het vervoer zorgt (!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: