Gemak dient de mens (2)

Gemak is kennelijk een hype in bibliotheekland. Opnieuw is er een artikel* over gemak verschenen, nu in relatie tot betrouwbaarheid van informatie.  In dit onderzoek wordt o.a. beschreven  waarom studenten de voorkeur hebben voor zoeken via Google in plaats van databases en catalogi. Opmerkelijke uitspraak: “use the library if you have time”.  Studenten weten wel dat ze bij de selectie van informatie moeten opletten en dat niet alle informatie even betrouwbaar is, maar toch kiezen ze ervoor om snel en gemakkelijk te zoeken. Dat de bibliotheekbronnen wellicht betere resultaten opleveren weegt kennelijk niet op tegen het gemak van Google. Met name het gebruik van gecontroleerde vocabulaires, Boolean operatoren is te ingewikkeld voor de generatie die gewend is  met natuurlijke taal te zoeken.  De auteurs doen naar aanleiding van deze bevindingen een aantal aanbevelingen.

1. Biedt in onderwijs geïntegreerde instructies aan naar het zoeken van voor het onderwerp specifieke literatuur, in plaats van het aanbieden van readers waarin alle aanbevolen literatuur is opgenomen.

2. Richt de aandacht van instructies op het beoordelen en selecteren van informatiebronnen. Het zoeken via Google en Google Scholar lukt ze namelijk wel.

3. Richt eenvoudige portals in, waarmee studenten gemakkelijk in de diverse databases kunnen zoeken.

*) Biddix, J.P., Chung, C.J. & Park, H.W. (2011) Convenience or credibility? A study of college student online research behaviors. Internet and Higher Education 14, 175-182.

Advertenties

Geplaatst op 27/06/2011, in Gebruikersonderzoek, Informatievaardigheid. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: