Gemak dient de mens

Op zoek naar informatie kiest iedereen de gemakkelijkste weg: je gebruikt een informatiebron die je kent, die eenvoudig is, waarmee je goede ervaringen hebt opgedaan en die bovendien snel de informatie levert die je nodig hebt. Deze aannames ( of open deuren?)  zijn nu wetenschappelijk bewezen en beschreven in een artikel* in Library & Information Science Research. Voor dit doel zijn gegevens uit twee oudere onderzoeken opnieuw bekeken, nu met de focus op “convenience”. Het gaat daarbij om een studie uit 2006 naar het informatiegedrag van jongeren (Connaway, Sense-making) en een studie uit 2008 naar het gebruik van virtueel inlichtingenwerk  (Radford, Seeking synchronity). Wat blijkt: Google en Amazon scoren hoog op de schaal van gemak en de OPAC van de bibliotheek scoort laag. Overigens scoort iTunes ook goed, wat mij persoonlijk nogal verbaast. De OPAC van de bibliotheek wordt voornamelijk gebruikt om known-items te zoeken. Databases en andere bibliografische bronnen zijn te ingewikkeld, te tijdrovend en bieden bovendien niet altijd direct toegang tot de informatie. Dan maar geen informatie via die bronnen. Eigenlijk is dit deel van het artikel te lezen als een pleidooi voor discovery layers zoals je ze nu steeds vaker ziet, mits er maar genoeg direct toegankelijke informatie te bereiken is.

Het tweede deel van het artikel gaat over de virtuele helpdesk. Hierin verschilt de situatie in de VS kennelijk aanzienlijk van de Nederlandse praktijk. Chat wordt zeer gewaardeerd (en gebruikt) in de VS, alhoewel een rondwandelende informatiemedewerker ook op prijs wordt gesteld. In Nederland zien we dat chat weinig wordt gebruikt, en dat men vaker kiest voor e-mail contact met de bibliotheek. Waar dat aan ligt moet maar eens onderzocht worden!

*)Connaway, L.S., Diceky, T.J. Radford, M.L. (2011). “If it is too inconvenient I’m not going after it”: convenience as a critical factor n information-seeking behaviors. Library & Information Science Research 33, 179-190

Advertenties

Geplaatst op 26/06/2011, in Informatievaardigheid. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: